Petele pigmentare: cum apar și cum pot fi ameliorate

După o vacanță la mare în care te-ai bronzat și te-ai bucurat din plin de soare, poți să observi niște pete mici, maronii, care incep sa se contureze pe mâini, pe față sau pe decolteu. Alteori, ele își fac apariția pe măsură ce înaintezi în vârstă sau în perioada în care ești însărcinată. Aceste pete, vizibil mai închise decât pielea din jur, poartă denumirea de pete pigmentare.

Ce declanșează petele pigmentare?

Petele pigmentare sunt cauzate de o creștere anormală a cantitatii de melanina (melanina este pigmentul natural care dă culoare pielii, părului și ochilor noștri), acest lucru datorandu-se fie expunerii prelungite la soare, fie fluctuațiilor hormonale, vârstei sau inflamațiilor cutanate.

1.Expunerea la soare

Expunerea indelungată la soare este principala cauză a hiperpigmentării, întrucât lumina soarelui este cea care declanșează producția de melanină. Acest pigment acționează ca o protecție naturală a pielii împotriva radiațiilor UV, oferindu-i o nuanță aurie, însă expunerea exagerată poate perturba acest proces, ducând la apariția petelor pigmentare.

2.Vârsta

Pe măsură ce pielea îmbătrânește, numărul de celule producătoare de melanină – cunoscute sub numele de melanocite scade, iar cele rămase cresc în dimensiune, cauzând petele pigmentare și, implicit, un aspect inestetic la nivelul pielii.

3.Cauze hormonale

Fluctuațiile hormonale sunt adesea responsabile de apariția unor pete mari pe față (care poarta denumirea de melasmă). În special sarcina, dar și un dezechilibru hormonal tranzitoriu, pilulele contraceptive sau administrarea de hormoni în timpul menopauzei sunt condiții care au stransa legatura cu riscul de aparitie a acestor pete.

4.Leziuni și inflamații ale pielii

Hiperpigmentarea postinflamatorie apare după leziuni sau inflamații ale pielii, cum ar fi tăieturi, arsuri, expunere chimică, acnee, dermatită atopică sau psoriazis. Pielea lezată poate mai usor să dezvolte pete pigmentare atunci când este expusă la soare.

Exfolierea frecventă cu scruburi agresive, anumite medicamente, fumatul, poluarea ori dieta constituie o serie de alți factori responsabili de apariția hiperpigmentării.

Cum pot fi ameliorate petele pigmentare?

În funcție de tipul de pigmentare și de vechimea afecțiunii există o serie de tratamente care ajută la reducerea sau dispariția lor.

  • Cremele topice care conțin ingrediente speciale cu acțiune depigmentată cum ar fi: niacinamida (vitamina B3), retinolul, vitamina C, hidrochinona, acidul kojic, extractul de soia și acidul azelaic. Aplicate zilnic pe o perioadă de câteva luni, aceste creme blochează sinteza de melanină la diferite niveluri din piele.
  • Peelingul chimic – un tratament exfoliant care elimină stratul de suprafață al pielii.
  • Lumina intens pulsată – distruge celulele care conțin melanină;
  • Laserul -un fascicul de lumină focalizat cu un efect țintit asupra excesului de pigment pe care îl elimină fără a deteriora țesutul înconjurător.
  • Microdermabraziunea – o procedură non-chimică, o abraziune mecanică ușoară a epidermei, care îndepărtează celulele moarte ale pielii și implicit, petele pigmentare. Această procedură e folosită în cazuri mai slabe de hiperpigmentare.
  • Microneedlingul – micro acele perforeaza stratul superficial al pielii și creează o serie de micro leziuni pentru a reconstrui producția de colagen a pielii; pe lângă alte efecte de întinerire ale tenului, acest tratament reduce și petele pigmentare. Microneedlingul este adesea combinat cu tratamentele topice.

Wine4skin Beauty Tip Deși nu toate cauzele hiperpigmentării pot fi prevenite, există câteva acțiuni simple pe care le poți face. Așadar,evită lumina directă a soarelui în timpul orelor de vârf (de la 10 dimineața până la 16:00), alege o protecție solară care are cel puțin SPF 30 și pe care să o utilizezi zilnic, chiar și în lunile mai reci, pentru a-ți proteja pielea de razele UV dăunătoare. De asemenea, tine cont de faptul ca petele pigmentare nu apar doar pe fata, ci si pe maini, zone expuse din plin la radiatiile solare. Ideal ar fi ca in kit-ul tau cosmetic sa incluzi o crema de fata cu SPF, un balsam de buze cu SPF si o crema de maini cu SPF.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână